×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
    امروز  پنج شنبه - ۶ اردیبهشت - ۱۴۰۳  
true
true
یکه تازی شبکه های اجتماعی خارجی در اوقات فراغت جوانان/ جای «نظارت» خالی است!

زمانی تلویزیون و مطبوعات اوقات فراغت نوجوانان و جوانان را پر می کرد اما هم اکنون بزرگ ترین معضل ما شبکه های اجتماعی است که اوقات فراغت جوانان را پر می کند.

به گزارش مغان دشت، حلقه مفقوده اوقات فراغت و عدم فراهم کردن تفریحات مناسب موجب شده تا ردپای شبکه های اجتماعی نظیر تلگرام در میان سرگرمی های جوانان و نوجوانان به ویژه دانش آموزان به چشم بخورد و این در حالی است که شبکه های اجتماعی نباید به عنوان ابزاری برای گذران اوقات فراغت تعریف شوند زیرا کارکرد این شبکه ها با مقوله فراغت همخوانی و هماهنگی ندارد.
طی سالهای اخیر در حالی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان در حصار شبکه های اجتماعی گیر کرده، که گویا در جامعه ما نحوه ی استفاده ی درست از شبکه های اجتماعی و ورود به فضای مجازی و اینترنت به درستی تبیین و فرهنگ سازی نشده است و اغلب خانواده ها هم به دلیل ساختار سنتی چندان با این گونه فضا ها آشنایی ندارند و این امر به یک چالش جدی تربیتی تبدیل شده است.

بسیاری از کارشناسان معتقدند؛ در عصر پیچیده ی ارتباطات و اطلاعات، جوانان و نوجوانان جامعه ما به دلیل ناآشنایی با فرهنگ غنی کشور خود بسیار زود به دام فضاهای مجازی و شبکه های اجتماعی می افتند و با نوعی اختلال و دوگانگی در شخصیت و رفتار روبرو می شوند اما این کارشناسان بر مفید بودن کارکرد این شبکه ها نیز اذعان دارند و می گویند؛ این شبکه ها اثرات مطلوب و کارکردهای مفیدی هم دارند اما به علت تعریف نشدن خط قرمزها، میزان آسیب پذیری از این فضاها بیش از نقاط مثبت آن خودنمایی می کند.
امروزه تحقیقات نشان داده است که بیش از ۴۴ درصد جوانان و نوجوانان اوقات فراغت خود را با ورود به فضای مجازی واستفاده از اینترنت، ۳۵ درصد با بازی های رایانه ای و گوش دادن به موسیقی و کمتر از ۱۷ درصدشان با استفاده از تلویزیون و برنامه های آن اوقات فراغتشان را سپری می کنند.
استفاده و حضور مدام در شبکه های اجتماعی باعث شده جوانان قید تلویزیون و رسانه های دیداری و شنیداری را که زمانی برای برای آن دست و پا می شکستند را کنار گذاشته و بیشتر اوقات فراغتشان را در فضای مجازی و شسبکه های اجتماعی سپری کنند.
یک کارشناس امور تربیتی در این باره به خبرنگار ما گفت: بر خلاف گذشته که دنبال پر کردن اوقات فراغت افراد بودیم هم اکنون مهمترین مشکل ما این است که چطور وقت برای اوقات فراغت جوانان و نوجوانان ایجاد کنیم.
‘حسینی’ می گوید: اغلب جوانان و نوجوانان به ویژه دانش آموزان با مشکل نحوه گذراندن اوقات فراغت روبرو هستند و از طرفی دیگر به دلیل نقش و تاثیر بالای فضاهای مجاری و شبکه های اجتماعی در زندگی آحاد جامعه، این فضاها به اشتباه جای زمان فراغت و استراحت جوانان را گرفته و این امر تهدیدی بزرگ برای ما محسوب می شود.

وی با بیان اینکه استفاده و حضور مدام در شبکه های اجتماعی می تواند موجب کاهش و سردی روابط در بین خانواده ها شده و آسیب های جبران ناپذیری به آن ها وارد کند، ادامه داد: اعضاء خانواده به قدری سرگرم شبکه های اجتماعی می شوند که به صمیمیت خانواده و نیاز به عاطفه در خانواده آسیب وارد می کند و این مسئله می تواند خطرناک باشد و منجر به کاهش گفت وگوها در بین اعضاء خانواده ها شده است.
امروزه سونامی شبکه های اجتماعی موجی از نگرانی را در میان خانواده ها بوجود آورده و بی تردید در چنین شرایطی می طلبد مسوولان امر در خصوص ایجاد فرهنگ سازی صحیح ورود به فضای مجازی برای آحاد جامعه در شرایط ایمن لازم است تا از دغدغه والدین در این خصوص کاسته شود.
‘شاهسون’ فعال فضای مجازی به خبرنگار ما، می گوید: امروزه کمتر کسی را می‌توان یافت که با شبکه‌های اجتماعی مبتنی بر موبایل آشنایی نداشته و از آن استفاده نکرده باشد.
وی افزود: در زمانهای گذشته اگر دختر و پسری از یک خانواده از خانه بیرون می رفتند پدر و مادر نگران شده و دلواپس فرزندان بودند اما اکنون با شیوه های جدید و هدفمند فرزندان و خانواده ها تحت حمله استبداد غرب وغرب گرایان لائیک هستند هم اکنون فرزند خانواده در خانه و از طریق اینترنت و ماهواره و گوشی موبایل خود، می تواند در جهان سیر کرده و از خانواده,خویش و دین و فرهنگ خود فاصله بگیرد.
این فعال فضای مجازی گفت: هر تکنولوژی جدید به ایران می آید ابتدا به فرهنگ ‌سازی و بومی سازی در جهت اعتقادات مردم نیاز دارد. اینجا باید پرسید که آیا مسئولان زمینه استفاده صحیح این شبکه ها به ویژه تلگرام را مهیا کرده اند؟ و آیا محتویات تلگرام با شئونات و اعتقادات مردم هماهنگ است؟
شاهسون خاطرنشان کرد: آنچه درباره گرایش به شبکه های اجتماعی در بین جوانان و نوجوانان و به ویژه دانش آموزان مهم به نظر می رسد این است که این قشر از جامعه به دلیل شرایط سنی که دارند از آسیب پذیری بسیار بالاتری برخوردارند و افرادی که دوران بلوغ را طی می کنند بیشتر از هرگروه دیگری در معرض آسیب هستند.
یک کارشناس ارشد حقوق جزا نیز با بیان اینکه شبکه های اجتماعی در حال گسترش و ازبین بردن حریم خصوصی افراد هستند، می گوید: زمانی که افراد مجوز ورود دیگران را به حریم خصوصی شان صادر می کنند موجب گسترش و به مرور زمان از بین رفتن حریم خصوصی و آفت های جدی در جامعه می شوند.

‘فرهومند’ گفت: متاسفانه مطالبی که در جمع و به صورت رو در رو افراد از گفتن آن شرم دارند در این شبکه ها و فضاهای مجازی به راحتی گفته می شود و موجب باز شدن حرف های خصوصی در جامعه می شود.
وی با بیان اینکه امروزه شبکه های اجتماعی نظیر تلگرام بلای جان خانواده‌ها و موجب کندی روابط اجتماعی شده‏، یادآور شد: مواردی مانند خودکشی، افسردگی و بسیاری آسیب های اجتماعی دیگر در پی استفاده مکرر از شبکه های اجتماعی و دوری از خانواده ایجاد می شود.
امید است نمایندگان مجلس و شورای عالی فضای مجازی توجه بیشتری به رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت فضای مجازی داشته باشند و به جای حمایت از شبکه های ضد اجتماعی، گام مثبت و موثری را برای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات و حمایت از شبکه های اجتماعی داخلی بردارند.

انتهای پیام/

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false